New Homepage
Welkom bij Historische Krijgskunst Alphen!
Historische Krijgskunst Alphen is een vriendengroep, waar mensen op een laagdrempelige en leuke manier H.E.M.A. (Historical European Martial Arts) kunnen beoefenen binnen een open, inclusieve en gezellige organisatie. Het doel van de vereniging is om de mensen kennis te laten maken met de vele aspecten van historische krijgskunsten op een manier die het beste bij hen past. Of je langskomt om te trainen, te leren, of gewoon voor de gezelligheid, bij Historische Krijgskunst Alphen kun je precies bereiken wat je wilt.
Wat is Historical European Martial Arts?
Historical European Martial Arts (H.E.M.A) is een vechtsport. Deze sport baseert zich op een traditie van handleidingen die vanaf 1320 in Europa zijn geschreven. In deze handleidingen wordt beschreven hoe je vecht met en/of zonder wapens. De wapens waarvoor deze handleidingen zijn geschreven, variëren van grote tweehandige zwaarden, zogenaamde ‘Montantes’, tot dolken en alle wapentypes daartussen. Ook voor ongewapende gevechten zijn handleidingen geschreven, van worstelen voor de sport tot zelfverdediging op straat.
H.E.M.A. als moderne sport is ontstaan rond het einde van de jaren ’80/begin jaren ’90 en is sindsdien explosief in de aantallen beoefenaars gegroeid. Met het aantal beoefenaars, is ook de hoeveelheid verenigingen en evenementen explosief gegroeid. Als H.E.M.A.-beoefenaar ben je dus lid van een hechte gemeenschap die dezelfde passie delen als jij.
Voor veel beoefenaars is H.E.M.A. niet alleen een sport, maar ook een intellectuele bezigheid, aangezien de bronnen nog niet altijd goed zijn onderzocht en van tijd tot tijd ook nog nieuwe bronnen opduiken. Dit onderzoek aspect van H.E.M.A. zorgt ook voor een gezegde binnen de gemeenschap: Van elke bron zijn er net zoveel interpretaties als dat er beoefenaars zijn.
Hoe bestudeer je oude bronnen?
Om oude bronnen te bestuderen heb je een paar dingen nodig: De bron, het wapen waarover de bron gaat en een trainingspartner. Als je deze dingen hebt, kun je gaan proberen om de technieken die beschreven staan uit te voeren. Voor je eigen gemak is het, indien nodig, beter om de bron eerst eventueel leesbaar te maken en te vertalen. Zeker de oudste bronnen zijn met de hand geschreven en geschreven in het Latijn, Middel-Duits of Middel-Italiaans. Van veel van de originele bronnen zijn online al goede scans verkrijgbaar. Je kan deze stap ook overslaan door de bron te bekijken op Wiktenauer (Wikipedia voor HEMA), of door een vertaling van een andere onderzoeker te kopen. Mocht het interpreteren van je bron toch wat lastig zijn, dan zijn wij van Historische Krijgskunst Alphen meer dan bereid je te helpen. Mocht je je vraag online stellen, dan staat daar een hele vriendelijke en actieve gemeenschap aan mede HEMA-beoefenaars klaar om je te helpen.
Benieuwd hoe we dit aanpakken? Vul het aanmeldformulier in en kom langs voor een proefles.